Otvorenje EPK2020
01.02.2020. Korzo, Rijeka

UO Kabinet: Tajči Čekada, Ivana Kalc

Foto: Tanja Mamula

Video: Igor Crnković

 

Performans naziva „Radilište 2020“ tematizira neke od aktualnih problematika grada Rijeke (propadanje industrije, ekonomski uvjetovano iseljavanje stanovništva), a konkretno istovremeno adresira tri velike tematske jedinice oko kojih je izgrađen cijelokupni koncept Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020: rad, voda, migracije.

Naslanjajući se na već realiziran performans Radilište 101 (Goli otok, kolovoz 2019), autorice nastavljaju suradnju kako bi unutar zadatosti novog prostora obradile temu besmislenog i besciljnog rada. Grad Rijeka kao „site specific“ ovdje pruža okvir za tematiziranje rada i radnika 3.Maja i ostalih propalih industrija, a bavi se i protokom vremena, koje unutar repetativne radnje ima privid nekretanja, odnosno stagnacije.

Performans se odvija na najprometnijem dijelu Korza (oko gradske ure ili poglavarstva), a uključuje kretanje izvođačica poprečno na uobičajeni smjer kretanja Korzom, dakle presijecaju  uobičajeni smjer migracije stanovništva. Time su prolaznici prisiljeni proći kroz samu izvedbu i na taj način postati kako njenim svjedokom, tako i njenim nezaobilaznim dijelom. Rekvizita i kostimi su u primarnim, jarkim bojama (plavo, crveno, žuto) kako bi se osigurala veća vidljivost u javnom prostoru.

Radnja izvedbe sastoji se od repetativnog prelijevanja vode iz jedne kante u drugu, smještene svaka na svojem rubu Korza, čime se direktno referira na besmislen i besciljni rad, kojem smisao nije produkcija nečeg novog, nego samo privid produktivnosti i društvenog doprinosa (iz šupljeg u prazno). Pritom, izvođačice međusobno jedna drugoj pune kante s vodom, čime se referiraju i na solidarnost kao radnički fenomen. Sam protok vode u kantama s jednog mjesta na drugo, hvata se simbolički fraze „Volim grad koji teče“, dok u realnosti zapravo svjedočimo začaranom krugu i stagnaciji vode, koja ovdje ne teče prirodno i sama od sebe, već je ljudskim djelovanjem dovedena u stanje prividnog kretanja. Sama radnja izlijevanja vode iz kante podsjeća i na sve veći problem globalnog zatopljenja, gdje centar Rijeke sve češće svjedoči nepovoljnim vremenskim prilikama i poplavama.

Performans „Radilište 2020“  uključuje i snimanje statičnom kamerom, jer rad nakon izvedbe može biti postavljen u obliku video instalacije u nekom drugom prostoru. Ovaj performans je drugi u nizu planiranih perfomansa unutar serije „Radilište“, od koji svaki nosi uz ime i brojku specifičnu za kontekst unutar kojeg se izvodi, a izbor materijala i kostima također ovise o specifičnim zadatostima lokacije i teme – tako je npr. na Golom otoku korišteno kamenje kao rekvizita, a glina kao kostimografsko rješenje, dok se u Rijeci izbor materijala svodi na radničku tutu kao kostim i vodu kao objekt rada.