Almissa Open Art 2017

Tajči Čekada / Tom Gotovac / Jusuf Hadžifejzović / Pino Ivančić / Siniša Labrović / Barić/Bavčević/Marković+klapa / Kata Mijatović / Giovanni Morbin / Eun Su Lim / Zoran Pavelić / Ivana Pegan Baće / Selma Selman

NEKA TEBI KUŠIN BUDE, STINA PIZDA TI MATERINA
kustos: Slaven Tolj

Program:

– četvrtak 10.8. : borići / fošal – video/performans/akcija

Tom Gotovac / Selma Selman / Pino Ivančić / Ivana Pegan Baće

– petak 11.8.. Pazar / Fošal / ulice starog grada – art instalacija/performans

Jusuf Hadžifejzović / Kata Mijatović / Siniša Labrović

– subota 12.8. Veliki gradski trg / Fošal – glazbena izvedba/performans

Klape + Barić/Bavčević/Marković / Giovanni Morbin / Zoran Pavelić

– nedjelja 13.8.2017. Pazar / Veliki gradski trg – art instalacija/performans/glazbena izvedba

Tajči Čekada / Kata Mijatović + Zbor / Eun Su Lim

– ponedjeljak 14.8. Mirabella (Utvrda Peovica) – video / happening

Projekcija filma Toma Gotovca / Razgovor s umjetnicima
Naziv ovogodišnjeg programa Almissa Open Arta “Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina” poziv je lokalnim stanovnicima i turistima kao privremenim građanima Omiša na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje, pa čak i beštimu! Umjetnici i njihovi radovi samo su okidač tog neposluha i zajedničkog krika pobune i nepristajanja.

Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato ove godine koncepcija slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa “Grad je mrtav. Živio Grad!” jer bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bi zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja već kako bi izazvali reakciju i pokrenuli promjenu.

Dosadašnja Almissa predstavljala je uglavnom hrvatske autore a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja. To je dobro. Umjetnici dolaze, a mi ih pozivamo sa slijepim povjerenjem.
Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti koja je sadržana u formi nastupa klapa.

Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti radova poput znamenite akcije “Pun mi je kurac”, performansa Jusufa Hadžifejzovića “Od kiča do krvi samo je korak” i obrade pjesme klape Intrade “Croatio iz duše te ljubim” od strane benda Ilija i Zrno Žita okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja, u Omišu.