Tko?  GORGONA NOVA  &  TAJČI ČEKADA

Kada?  11.1.2013. u 21.30 sati

Gdje?  Amfiteatar Mulitmedijalnog Kulturnog Centra (MKC), Split

Što?  Gostovanje s performansom i modnom revijom na otvorenju festivala  „NUS 2“

Zašto ?  Zato !

 GORGONA NOVA je multimedijska art skupina iz Zagreba koja je osnovana 2009.godine na 50.godišnjicu osnivanja umjetničke grupe GORGONA koju su činili sjajni, ponajbolji hrvatski umjetnici 20.stoljeća: kipar Ivan Kožarić, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat.

GORGONA NOVA je prve dvije godine svog djelovanja radila i pripremala se u potpunoj tajnosti da bi u javnosti svoje prvo pojavljivanje najavila za Noć muzeja 27.1.2012.u dvorani GORGONA u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu performanceom „Gorgona u Gorgoni!“

Performance „Gorgona u Gorgoni!“ multimedijski je projekt koji se sastoji do filma, rock gitarističkog noisa te govorne izvedbe tekstova grupe Gorgona iz šeesdesetih. Performansu prethodi modna revija riječke umjetnice Tajči Čekade.

Na modnoj će se reviji predstaviti  27 modela, ručno oslikanih unikata. Pojedinačno na svakome od modela autorica primjenjuje na različite načine  gorgonsku estetiku, ideologiju ili neku od ideja . Svaki se od modela referira na konkretni postojeći rad, izjavu ili stav nekoga od pripadnika grupe.

Kolekciju prati i serija modnih fotografija tih istih oprava, na kojima se kao modeli pojavljuju riječki umjetnici, kustosi, performeri i glazbenici. Autorica fotografija je također Tajči Čekada.

Grupa GORGONA NOVA svojim djelovanjem spaja u praksi tako česte, a u teoriji, u nas, tako često osporavane točke u kojoj se dodiruju i/ili spajaju suvremena umjetnost i popularna kultura te svojom reinkarnacijom gorgonaške ideje i gorgonaškog duha te citatima njihove misli i djela ne samo da reinterpretira, ali i nadograđuje njihovo djelo, već i daje hommage kako grogonaškom duhu tako i samim tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

Grupu GORGONA NOVA čine:

1. JULIJE JEVSCH – tekstovi, glas

2. MARIJAN KNIF – gitara, noise

3. RADOSLAVA BASCH – slikanje, sprey

4. DIMITRIJA PUTT– film, kamera

GORGONA NOVA projekt zamišljen je kao work in progress u kojem će se u narednim godinama povećevati broj članova nukleusa Odijela art rock bend, pojedinačnim „odlaskom“ članova GORGONE, sve do formiranja klasične postave banda (gitara, bubanj, bas, saksofon, violina, vox) koji će profunkcionirati-makar i daleke 2020.(!?) kao klasičan rock sastav unutar cijelog multimedijskog projekta GORGONA NOVA.

Sve informacije o festivalu možete pogledati ovdje:

http://www.nus.hr/